Ardeiul gras – Beneficii pentru sanatate

Ştiaţi că ardeii graşi roşii şi verzi sînt unul şi acelaşi? Ardeiul roşu este o variantă mai coaptă a ardeiului verde, dar are de două ori mai multă vitamina C şi de 11 ori mai mult beta-caroten!

Care este povestea?

Sub denumirea Capsicum intră multe specii de ardei, de la ardeii graşi (roşii, galbeni, verzi) pînă la ardeii iuţi. Sînt mai multe tipuri de ardei iuţi şi fiecare diferă ca aromă şi intensitate. Durerile cauzate de iuţeala ardeilor se datorează de fapt unui grup de substanţe fitochimice numite capsaicinoide, care acţionează asupra receptorilor durerii de la nivelul gurii şi gîtului. Capsaicina este compusul cel mai important dintre capsaicinoide şi se găseşte în diferite cantităţi în ardei. William Scoville, un chimist, a dezvoltat o scară a iuţelii în funcţie de cantitatea de capsaicină din ardei. Ardeii graşi se situează la zero (fără capsaicină), în timp ce speciile habanero pot trece de 350.000 ! în general, ardeii iuţi mai mari sînt mai puţin iuţi, deoarece au mai puţine seminţe şi mai puţină membrană albă (partea cea mai iute a ardeiului), în comparaţie cu dimensiunea. Majoritatea speciilor de ardei se găsesc uscate, conservate sau proaspete.

Porţia de ştiinţă

Ardeii au fost descoperiţi cu 6.000 de ani în urmă în America Centrală şi de Sud. Columb a adus seminţe de ardei în Spania în 1493.

Unde sînt cultivaţi ardeii?

China, Turcia, Spania, România, Nigeria şi Mexic sînt cele mai importante producătoare de ardei graşi. India, Mexic, Indonezia, China şi Coreea sînt pe primele locuri la producţia de ardei iuţi.

De ce ar trebui să consumăm ardei?

Ardeii sînt bogaţi în vitamina C şi sînt o sursă bună de beta-caroten şi vitaminele B. Ei conţin şi flavonoide şi capsaicinoide, substanţe fitochimice care reduc inflamaţiile.

Remedii casnice

încălziţi picioarele reci cu un vîrf de praf de ardei cayenne în fiecare şosetă. (Simţiţi ce găteşte şoseta ?) Aţi crede că atunci cînd aveţi dureri în gît, ardeiul iute este ultimul pe care l-aţi alege, dar de fapt are efect de calmare, datorită compuşilor antiinflamatorii.

Sanatate

Cancer de piele: Se pare că există şi alte capsaicinoide, în afara capsaicinei, care au efecte benefice asupra sănătăţii. Un studiu efectuat pe şoareci a arătat că substanţele capsaicinoide din ardeii dulci au indus moartea celulelor canceroase (apoptoza) în cancerul de piele.

Cancer de prostată: Capsaicina, care se găseşte în ardeii roşii, a avut un efect antiproliferativ asupra celulelor androgen pozitive şi negative din cancerul de prostată, atunci cînd şoarecii cu cancer de prostată au fost hrăniţi cu ardei roşii.

Artrită: O echipă de cercetare a descoperit că din cele 17 tipuri de tratament pentru artrită, numai şase dintre ele erau susţinute de cercetări ştiinţifice. Folosirea capsaicinei la nivel local (substanţă fitochimică găsită în ardeii iuţi) sub formă de cremă a fost unul dintre tratamente.

Secrete în folosirea ardeilor

Selectare şi depozitare:

  • Ardeii graşi pot avea mai multe culori.
  • Alegeţi ardeii cu coaja întinsă şi care sînt tari la atingere.
  • Ardeii nespălaţi se păstrează în pungi de plastic în frigider. Se vor menţine proaspeţi aproape o săptămînă. Ardeii dulci pot fi congelaţi fără să fie opăriţi.
  • Ardeii verzi vor rămîne proaspeţi puţin mai mult timp decît cei galbeni sau roşii.
  • Sugestii de preparare şi servire:
  • Se taie partea cu codiţa şi se scot seminţele.
  • Ardeii se coc pînă ce coaja devine neagră. Se pun într-o pungă etanş şi se lasă 15 minute să se aburească. Se scot din pungă şi se dă jos coaja. Se scot cotorul şi seminţele.
  • Adăugaţi un vîrf de cuţit de piper cayenne în sosul preferat sau în garnituri, pentru a le condimenta.
  • Ardeii dulci copţi sînt delicioşi în sendvişuri.
  • Tăiaţi cîţiva ardei jalapeno sau serrano şi adăugaţi-i peste roşii tăiate, ceapă, usturoi şi ardei verde pentru o delicioasă salată crudă salsa.

 

loading...