Beneficiile uimitoare ale alunelor de pădure

Alunele de padure sunt recomandate persoanelor care au probleme digestive. Ştiaţi că alunele de pădure sunt unul dintre ingredientele principale din faimoasa cremă italiană Mutella?

Care este povestea?

Alunele de pădure (în engleză există şi cuvîntul „filberts” pentru aceleaşi fructe) sînt alune care cresc într-un copac. Aluna de pădure este în formă de ghindă, cu o coajă pufoasă care se deschide atunci cînd ajunge la maturitate şi se poate vedea cealaltă coajă tare şi netedă. Alunele de pădure au o aromă puternică şi sînt deseori folosite în copturi, dar şi pentru a face unt de alune, făină, paste şi ulei. Pot fi cumpărate în coajă, tăiate, măcinate sau prăjite.

Porţia de ştiinţă

Alunele de pădure reprezintă una dintre culturile cele mai străvechi şi se crede că sînt originare din Asia. Manuscrisele chinezeşti de acum 5 000 de ani menţionează alunele de pădure ca pe o hrană sacră din ceruri. Romanii şi grecii foloseau alunele de pădure cu scopuri medicinale.

Unde sînt cultivate alunele de pădure?

Principalii producători de alune de pădure sînt Turcia, Italia, Spania şi Franţa. în Statele Unite sînt cultivate în special în Oregon şi Washington.

De ce ar trebui să consumăm alune de pădure?

Alunele de pădure sînt nu doar o sursă de proteine de foarte bună calitate, dar conţin şi o mulţime de antioxidanţi, cum ar fi vitamina E şi alte substanţe nutritive din plante care sînt benefice sistemului imu- nitar. Alunele de pădure sînt bogate în arginină, un aminoacid care relaxează vasele de sînge. Alunele de pădure au cea mai mare con­centraţie de acid folie dintre toate tipurile de alune. Acidul folie reduce riscul apariţiei defectelor în tubul neural înainte de naştere şi poate reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer, a bolii Alzheimer şi a depresiei. Alunele conţin de asemenea minerale care scad tensiunea, calciu, magneziu şi potasiu. Alunele de pădure sînt şi o sursă bogată de squalenă, o substanţă chimică din plante – se găseşte şi în uleiul de măsline, uleiul din germeni de grîu, uleiul de orez, uleiul de rechin şi drojdie – care are efecte împotriva cancerului şi reduce colesterolul.

Remedii casnice

Uleiul de alune de pădure a fost folosit pe piele pentru a înlătura celulita. Doctorul Dioscorides, din Grecia antică, a lăudat capacitatea alunelor de pădure de a vindeca tuşea cronică, răcelile obişnuite şi chiar de a ajuta la creşterea părului în zonele cu început de calviţie.

Colacul de salvare

Sănătatea inimii: Un studiu efectuat pe subiecţi umani a arătat că persoanele cu un nivel ridicat de colesterol care au consumat alune de pădure timp de opt săptămîni au prezentat un nivel scăzut al lipidelor care promovează placa şi un nivel crescut al colesterolului pozitiv HDL, în comparaţie cu grupul de control.

Secrete în folosirea alunelor de pădure

Selectare şi depozitare:

  • Dacă sînt în coajă, alegeţi alunele grele şi pline. Alunele cojite pot fi păstrate în locuri răcoroase şi uscate aproape o lună.
  • Alunele trebuie să aibă coaja tare şi miezul cărnos. Pot fi păstrate în frigider sau congelator, unde se vor menţine proaspete aproape patru luni.

Sugestii de preparare şi servire:

  • Coaja poate fi dată jos prin prăjire şi apoi frecare. Alunele pot fi prăjite în cuptor folosind o coală de hîrtie de copt.
  • Se pot măcina cu ajutorul unui blender.
  • încercaţi untul de alune de pădure ca o alternativă la untul de arahide.
  • Alunele de pădure se pot adăuga peste salatele favorite, în biscuiţi, se pot prăji alături de alte ingrediente sau la cerealele de la micul dejun.
  • Adăugaţi o textură interesantă iaurtului cu alune de pădure tăiate.

 

loading...