De ce este considerat avocado super-aliment ? Care sunt beneficiile care îl fac atât de special și cum te ajută să ai grijă de sănătatea ta?

Persoanele carora le place sa consume avocado in mod frecvent sunt mai sanatoase si mai slabe decat acelea care nu mananca decat foarte rar sau deloc acest fruct, potrivit unui studiu recent citat de Huffington Post. Ştiaţi că avocado mai este numit „para aligator”, datorită formei de pară şi a cojii verzi?

Avocado este fructul-minune. Ce-l face ideal pentru organismul uman

Avocado este originar din Mexic, partea centrală şi sudică, şi datează din perioada 7000-5000 î.Hr. Arheologii din Perú au descoperit seminţe de avocado în mormintele incaşe, datînd din anul 750 î.Hr. Se credea că seminţele de avocado ar oferi calităţi afrodiziace în viaţa de dincolo. Există dovezi că avocadoul era cultivat în Mexic încă din anii 500 î.Hr. Florida a fost primul stat din SUA în care a apărut avocado, în jurul anului 1833. în 1871, recoltele de avocado erau de importanţă majoră în California. Rudolf Hass a plantat fructul ce îi poartă numele, un hibrid de avocado, în La Habra, California, unde recolta continuă să fie înfloritoare.

Care este povestea?

„Avocado” derivă din cuvîntul aztec „AhuacuatI”, care înseamnă „copacul testicul”. înţelesul vine din forma fructului (da, atenţie, nu este o legumă!) şi datorită presupuselor calităţi afrodiziace. în toată lumea sînt cultivate mai mult de 500 de specii de avocado, dar numai şapte în California pentru comercializare. Bacon, Fuerte, Gwen, Pinkerton,

Reed, Zutano şi Hass sînt speciile cel mai des întîlnite în magazinele din Statele Unite. Un mic procent din fructele de avocado consumate în Statele Unite este importat din Mexic, Chile şi Caraibe, sau provine din statele Florida, Hawaii, Louisiana şi Texas, dar California acoperă mai mult de 90% din cantitatea de avocado consumată în America (în principal specia Hass).

Unde este cultivat?

Mexicul, Chile şi Statele Unite sînt producătorii de vîrf ai fructelor de avocado. Mexicul acoperă o treime din producţia totală de avocado. Regiunea San Diego, care produce 40% din total, este de multe ori numită Capitala avocadoului.

De ce ar trebui să consumăm?

Fructele de avocado conţin în principal grăsimi monosaturate care sînt bune pentru inimă. în comparaţie cu alte fructe, avocadoul este mai bogat în proteine, potasiu, magneziu, acid folie, vitaminele B, E şi K. Au un conţinut important şi de alte substanţe nutritive şi chimice cum ar fi beta-sitosterol, o substanţă fitochimică care ajută la reducerea colesterolului şi poate ajuta şi la reducerea dimensiunii prostatei, dar şi în lupta împotriva cancerului de prostată ; luteina, o altă substanţă fitochimică, ajută la oprirea degenerării maculare şi inhibă dezvoltarea cancerului de prostată; carotenoidei îi favorizează absorbţia substanţelor nutritive solubile în grăsime şi protejează împotriva cancerului, bolilor de ochi şi de inimă.

Remedii casnice

Fiecare parte din avocado a fost folosită la un moment dat pentru a rezolva unele incoveniente ale vieţii. în toată regiunea Caraibelor, în Mexic şi în America de Sud, avocado a fost întrebuinţat în maniere unice şi originale. Un praf făcut din seminţele de avocado a fost folosit pentru a combate mătreaţa. Unii oameni au mestecat seminţe de avocado pentru a reduce durerile dentare. Chiar şi coaja a fost folosită ca antibiotic împotriva paraziţilor intestinali şi a dizenteriei. Miezul a fost mult timp folosit ca balsam pentru părul uscat şi în spumele de ras.

Sanatate

Gingivită şi alte afecţiuni ale gingiilor: Testele in vitro efectuate pe ţesut prelevat din gingiile umane au arătat că avocadoul ajută la redu­cerea riscului de apariţie a gingivitei şi a altor boli periodontale.

Boli de piele: Un studiu din 2001, publicat în Journal of Dermatology, a relevat că o cremă pe bază de vitamina B12 şi ulei de avocado a făcut ca erupţiile psoriazice să apară mult mai tîrziu decît în cazul trata­mentului cu crema convenţională cu conţinut de vitamina D. Cremele cu avocado şi B12 pot fi cumpărate fără reţetă.

Colesterol crescut: Pacienţii cu un nivel crescut de colesterol au fost supuşi unui regim bogat în avocado, timp de şapte zile. După acest interval au prezentat o scădere semnificativă a colesterolului total, colesterolului negativ, LDL şi trigliceridelor. De asemenea, au înregistrat şi o creştere semnificativă a colesterolului pozitiv, numit şi HDL.

Diabet: Un studiu efectuat pe un eşantion de persoane alese aleatoriu a stabilit că persoanele care au avut o dietă bogată în grăsimi mono- saturate, mai ales din avocado, au prezentat un control mai bun al glucozei din sînge şi al trigliceridelor (nivelul crescut de trigliceride contribuie la apariţia bolilor de inimă), în comparaţie cu persoanele care au avut o dietă cu puţine grăsimi, dar cu mulţi carbohidraţi.

Artrită : Un supliment alimentar dintr-o combinaţie de boabe de soia şi ulei de avocado poate ameliora simptomele osteoartritei. Patru studii riguros efectuate au verificat eficienţa acestei combinaţii.

Cancer de prostată: Dr. David Heber, directorul UCLA Center for Human Nutrition, a arătat că atunci cînd extractul de avocado este introdus în celulele canceroase, creşterea celulelor este inhibată cu pină la 60%.

Secrete în folosirea fructului

Selectare şi depozitare:

  • Alegeţi fructele de avocado care sînt moi la atingere, dar care nu cedează foarte mult la apăsare.
  • Avocadoul din specia Hass devine negru cînd este copt.
  • Alte specii necesită o strîngere mai fermă pentru a le verifica maturitatea.
  • Fructele de avocado coapte trebuie păstrate la frigider.
  • Dacă fructul este cumpărat verde, se poate păstra într-o pungă de hîrtie, la temperatura camerei, cîteva zile.

Sugestii de preparare şi servire:

Avocado se taie pe lung şi se roteşte pentru a separa cele două jumătăţi. Pentru a scoate sîmburele, se introduce un cuţit în sîmbure şi se răsuceşte. Miezul se scobeşte cu o lingură.

Dacă fructul nu este folosit imediat, se adaugă puţin suc de lămîie sau lămîie verde pentru a nu-şi schimba culoarea.

  • Feliile de avocado se adaugă la salate.
  • Feliat, se pune pe sendvişuri sau biscuiţi cu brînză.
  • Se întinde pe pîine, ca înlocuitor al untului sau maionezei.
  • Brazilienii pun avocado în îngheţată.

Filipinezii prepară o băutură din piure de avocado, zahăr şi lapte.

loading...