Proprietatile miraculoase ale fructului Acai

Ştiaţi că capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi de oxigen sau valoarea „ORAC” a unei porţii de 120 g de acai este 6576? Mai mult decît afinele, căpşunile şi vinul roşu la un loc!

Care este povestea?

Fructele de acai sunt produse de un palmier care creşte în luncile raului Amazon din Brazilia. Au un gust unic – seamănă cu fructele de pădure şi au o aromă uşoară de ciocolată amăruie – gustos! Fructul, aproape de aceeaşi mărime cu afinele, conţine 95% seminţe. Acestea sunt înde­părtate, păstrindu-se doar coaja pentru preparatele din acai.

Porţia de ştiinţă

Palmierii de acai din Amazon acoperă o suprafaţă echivalentă cu cea a Elveţiei. Acai este un aliment de bază pentru comunităţile amazoniene. Este servit ca băutură şi ca fel principal la masă, fiind asemănător cu painea sau orezul în alte culturi. în oraşul Belem din Brazilia, băutura din acest fruct este consumată mai mult decît laptele – aproximativ 200 000 de litri de suc de acai pe zi la o populaţie de 1,3 milioane de persoane.

Unde este cultivat acai?

Acai creşte numai în pădurile amazoniene din Brazilia, iar prelucrarea comercială a fructelor are loc, în principal, în apropierea oraşului Belem cu produse naturiste şi în pieţele alimentare. Din cauza perisabilităţii lor, fructele proaspete de acai pot fi cumpărate numai în Brazilia.

Căutaţi produsele pasteurizate din acai, care sunt bogate în antioxidanţi, iar fructele îşi păstrează culoarea mov.

De ce ar trebui să consumăm

în mod surprinzător pentru un fruct, majoritatea caloriilor provin din grăsimi: o porţie de 120 g de apai conţine 100 de calorii şi şase grame de grăsime Totuşi, are un conţinut bogat de grăsimi antiinflamatorii omega-9 şi puţin zahăr. Fructele de acai conţin acizi graşi esenţiali, fier, < calciu, fibre, vitamina A şi alţi antioxidanţi.

Cercetătorii au descoperit că aţai are multe antocianine, un grup special de substanţe chimice din plante, despre care se crede că aduc multe beneficii sănătăţii. De fapt, acai conţine de zece ori mai multe « antocianine decît vinul roşu Antocianinele din acai reprezintă numai 10% din totalul de antioxidanţi conţinuţi de acest fruct extraordinar.

El mai conţine şi fitosteroli, o componentă cunoscută pentru reducerea colesterolului, tratarea simptomelor asociate cu hiperplazia prostatică benignă (prostată inflamată) şi ajută la protejarea imunităţii în condiţii de extenuare.

Remedii casnice

Performanţe sexuale Sucul de acai, combinat cu siropul de guarana, este o băutură populară în Brazilia, Unul dintre beneficiile consumului acestei băuturi este îmbunătăţirea performanţei sexuale.

Frumuseţe: Dr. Nicholas Perricone menţionează în lucrările sale despre întîrzierea îmbătrînirii proprietăţile benefice ale acestui fruct pentru frumuseţe.

Sanatate

Cancer: In urma unui studiu de laborator, cercetătorii de la Universitatea din Florida au descoperit că antioxidanţii puternici conţinuţi de agai reduc proliferarea celulelor şi îmbunătăţesc apoptoza (moartea programată a celulelor) în cazul celulelor afectate de leucemie.

Secrete în folosirea fructelor de acai

Selectare şi depozitare:

  • Fructele de acai pot fi găsite sub formă de sucuri, pulpă congelată, sucuri îmbuteliate şi sub formă de pudră în majoritatea magazinelor

Sugestii de preparare şi servire:

  • Prin încălzire, fructele pot pierde o parte din antioxidanţi.
  • Pot fi folosite pentru a prepara sosuri şi gemuri.
  • Pulpa poate fi adăugată în sucurile proaspete sau în alte băuturi, în combinaţie cu cerealele, în iaurt sau poate fi consumată separat.
loading...