Tratamente pentru parul decolorat

Şamponul de sinteza este o invenţie relativ recenta, datând abia din anii 1930. Dar cum se proceda înainte? Se peria energic parul, se frectiona cu apa de colonie, cu otet aromat, se spala cu săpun sau cu diferite ingrediente (ou, târâte, rom etc.).

In prezent, există numeroase şampoane din ce în ce mai specializate. Dar toate au un anumit dezavantaj -conţin agenţi de curăţare agresivi, care provoacă adesea alergii. Pe cât se poate, evitaţi factorii dăunători pentru păr: vopsirea, decolorarea, uscătoarele de păr, gelul, spălarea în exces. Pentru a destinde scalpul, puteţi face băi de aburi, punând părul într-un prosop înmuiat în apă fierbinte şi apoi stors.

Bicarbonat pentru spălare

Bicarbonatul asigură textură şi volum părului subţire. El permite evitarea spălărilor prea dese, care agresează pielea capului. Absoarbe excesul de sebum şi elimină mirosurile.

Fără apă şi fără şampon: Amestecaţi cantităţi egale de bicarbonat şi de talc neparfumat într-o zaharniţă cu găurele. Talcul sporeşte acţiunea absorbantă a bicarbonatului, împrăştiaţi pe păr, masaţi pentru a pătrunde în piele, lăsaţi să acţioneze 5 minute şi periaţi energic până la îndepărtarea totală a pulberii.

Pentru a vă completa şamponul: Adăugând un vârf de cuţit de bicarbonat în şamponul obişnuit, îi sporiţi puterea de spălare şi eliminaţi reziduurile produselor folosite pentru coafat (lac, gel etc.).

Puneţi un vârf bun de cuţit de bicarbonat în palmă, adăugaţi 1 alună de şampon, diluaţi cu puţină apă şi întindeţi pe cap după ce aţi udat părul. Evitaţi să repartizaţi şamponul în lungul firelor de păr şi pe vârfuri, întrucât acest procedeu usucă fibra capilară.

Bicarbonat, oţet sau lămâie pentru clătit

După ce v-aţi spălat, atunci când vă clătiţi pe cap, diluaţi 1 linguriţă de bicarbonat într-un litru de apă călduţă. Astfel, veţi elimina calcarul, precum şi reziduurile produselor pentru spălat şi pentru coafat.

Dacă aţi adăugat deja bicarbonat de sodiu în şampon, la clătire întrebuinţaţi mai bine oţet de cidru sau zeamă de lămâie (1 sau 2 linguri la 1 litru de apă).

Mască cu urzică şi argilă

Amestecaţi argilă roz (un amestec de illit roşu şi de caolin alb) cu puţină apă plată încălzită în prealabil. Argila roz este mai bogată în oligoelemente decât argila albă. Folosiţi 180 g de argilă roz pentru păr lung şi 100 g pentru păr scurt.

Adăugaţi zeama de la 1 lămâie bio şi 1 lingură de suc de frunze de urzică (stoarse într-o centrifugă). Amestecaţi cu o lingură de lemn pentru ca pasta să devină cremoasă. Aplicaţi preparatul cu o pensulă pe părul ud, dacă se poate şuviţă cu şuviţă.

Ţineţi această mască 20 de minute, acoperind capul cu o cască de baie sau
cu o bonetă pentru a spori efectul, îndepărtaţi apoi cu mâna argila şi clătiţi cu apă din abundenţă, de mai multe ori la rând.

Folosiţi apoi un şampon pentru uz frecvent. Ultima clătire trebuie făcută totdeauna cu apă rece, pentru a se evita stimularea glandelor sebacee

loading...