Tratamente si sfaturi pentru pielea crapata

Provocate de frig şi de umezeala, crăpăturile sau micile fisuri de pe pielea mâinilor şi a buzelor pot fi tratate cu miere. Procedeul este valabil şi în cazul degeraturilor, un alt inconvenient al iernii, care se manifesta prin înroşiri şi umflaturi foarte dureroase ale extremităţilor.

Oricum, nu vă aşteptaţi la un remediu miraculos, pentru că nu există. Folosiţi un săpun foarte gras când vă spălaţi pe mâini şi ştergeţi-le cu delicateţe. Aplicaţi, de mai multe ori pe zi, o cremă protectoare. Şi pe vreme friguroasă, nu uitaţi, în primul rând, mănuşile!

Miere pentru a îngriji, a hrăni şi a hidrata

Aplicaţi pur şi simplu miere pe crăpătură sau o compresă sterilă îmbibată cu miere, acoperind-o apoi cu un pansament uscat. Cea mai bună ar fi mierea de lavandă.

Apiterapeuţii recomandă pentru crăpături şi un amestec din miere de lavandă şi pro-polis (2 g de tinctură oficinală de propolis la 100 g de miere). Pentru buze crăpate, dizolvaţi mierea în ulei de migdale dulci, care îngrijeşte, hrăneşte şi hidratează totodată mucoasele afectate de frig.

Masaj cu ulei de măsline

Preventiv, amestecaţi 2 linguri de ulei de măsline cu 1 sau 2 linguri de argilă. Masaţi 30 de minute şi clătiţi.

Masaj cu glicerină

Glicerina este o substanţă grasă hidratantă. Amestecaţi-o cu câteva picături de zeamă de lămâie şi masaţi uşor crăpăturile cu vârful degetelor.

Uleiuri pentru calmarea mameloanelor dureroase

în timpul alăptării, mameloanele pot deveni dureroase şi se pot crăpa. Pentru a calma disconfortul şi a favoriza cicatrizarea, mameloanele trebuie şterse bine după fiecare supt şi unse regulat, fie cu un anumit ulei special, fie cu ulei de migdale dulci sau de măsline.

Proprietăţile hidratante şi cicatrizante ale acestor uleiuri favorizează o vindecare rapidă. Dar înlăturaţi orice urmă de ulei înainte de a pune din nou copilul la sân, fiindcă s-ar putea ca bebeluşul să nu-i aprecieze nici mirosul şi nici gustul.

Contra degeraturilor

Aplicaţi pe extremităţile dureroase comprese îmbibate cu ulei de măsline călduţ amestecat cu zeamă de lămâie.

Contra crăpăturilor

Dacă, pe vreme friguroasă, aveţi mâinile crăpate, aplicaţi pe zonele afectate un plasture care conţine 2 linguri de ulei de măsline amestecate cu 2 linguri de argilă înmuiate într-o lingură de apă.

Lăsaţi să acţioneze cam jumătate de oră, apoi clătiţi mâinile şi ştergeţi-le cu multă grijă. Dacă aveţi buzele crăpate şi agreaţi gustul uleiului de măsline, aplicaţi pur şi simplu câteva picături şi apoi masaţi uşor.

Bine de stiut

Dacă vi s-au crăpat buzele, încercaţi să nu treceţi cu limba peste leziuni, fiindcă nu faceţi decât să înrăutăţiţi situaţia

loading...